Pesanan Ketua Pengarah

Di Bawah Penyelenggaraan

SELAMAT DATANG KE LAMAN WEB RASMI SEARCCT

Kami menjalani sedikit penyelenggaraan berjadual.

Maaf atas kesulitan. Kami akan kembali secepat mungkin.

Pelawat yang dihormati,

Selamat datang di laman web Pusat Serantau Asia Tenggara Bagi Mencegah Keganasan (SEARCCT), Kementerian Luar Negeri Malaysia.

Ketika berita mengenai keganasan terus menjadi berita utama, kami di SEARCCT tetap teguh dalam komitmen kami untuk menyediakan program pengembangan keupayaan, penyelidikan dan naratif balas terbaik kepada peserta dan orang ramai. Dari permulaan yang sangat sederhana dengan hanya satu program pada tahun 2004, SEARCCT mencapai program peningkatan kapasiti ke-200 pada bulan Februari 2019. Secara keseluruhan, SEARCCT telah menjalankan lebih dari 200 program latihan yang dihadiri oleh lebih dari 10,000 peserta dari lebih dari 95 negara. Selama bertahun-tahun, SEARCCT telah memperluas ruang lingkup khalayak sasarannya, dari pejabat penguatkuasa undang-undang dan pembuat kebijakan hingga akademik, guru sekolah, pelajar universiti, syarikat berkaitan pemerintah (GLC) dan juga organisasi masyarakat sipil (CSO).

Terkini, SEARCCT berjaya menerbitkan beberapa monograf. Mereka adalah, "Penggunaan Internet oleh Pengganas: Kes Daesh", "Jangan Lah Wei! Panduan Sumber Daya Sebaya untuk Memastikan Kawan Anda Tidak Pernah Menjadi Pengganas "dan" Radikalisasi Sarjana di Negara Terpilih di Asia Tenggara: Analisis Kuantitatif Perbandingan mengenai Persepsi Terorisme dan Counter-Terrorism di kalangan Pelajar Sarjana di Indonesia, Malaysia, Filipina , Singapura dan Thailand ”. Pada masa ini, SEARCCT sedang melakukan penyelidikan mengenai pengambilan pengganas dalam talian serta wanita dan keganasan.

Selama bertahun-tahun, SEARCCT dapat menjalin hubungan dengan lebih daripada 8,500 belia dari pelbagai Institusi Pengajian Tinggi tempatan melalui University Lecture Series (ULS). Pusat ini menghantar wakil untuk berbicara mengenai isu keganasan dan untuk berinteraksi dengan belia melalui sesi Soal Jawab. Antara program kesedaran lain yang dianjurkan oleh SEARCCT adalah "Siri Kuliah Umum" dan "Siri Kuliah Mengimbas Kembali."

Mandat SEARCCT kini telah diperluas untuk memasukkan pesanan balas, yang menyebabkan terbentuknya Bahagian Komunikasi Strategik pada bulan Ogos 2016. Bahagian ini bertujuan menangani ancaman narasi pengganas, terutama melalui platform digital, dalam usaha untuk mengurangi pengembangan radikalisasi dan pengambilan pekerja di rantau Asia Tenggara.

Chua-Teong-Ban-Front

Harapan saya agar SEARCCT akan berusaha untuk mencapai tahap yang lebih tinggi dalam usaha melawan terorisme kita di seluruh wilayah dan semua lapisan masyarakat. Kami juga merancang untuk memperkuat jaringan yang ada dengan agensi tempatan dan asing, sambil mencari pihak baru untuk bekerjasama.

Semasa anda melayari laman web ini, saya harap anda akan dapati maklumat dan sumber yang diberikan memberi pencerahan dan berguna, dan akan membantu anda "melukis gambaran yang lebih besar" mengenai sejauh mana pendekatan kontra-keganasan yang diterapkan melalui usaha SEARCCT. Saya juga berharap laman web ini dapat meningkatkan pengetahuan anda dan meningkatkan pemahaman anda mengenai anti-keganasan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, jangan ragu untuk menghubungi kami di SEARCCT, di mana kami akan melakukan yang terbaik untuk menjawab soalan anda.

Terima kasih dan selamat melayari.

Chuah Teong Ban
Pengarah
Pusat Serantau Asia Tenggara Bagi Mencegah Keganasan (SEARCCT).
Kementerian Luar Negeri Malaysia